25 Mayıs 2020 Pazartesi

Küçüksu Kasrı

Küçüksu Kyüzyılı, diğer ismiyle Göksu Kyüzyılı, İstanbul‘un Küçüksu mahallesindedir. Bu şık mimari yapı, Göksu Deresi ile Küçüksu Deresi arasında, Boğaziçi ’nde Üsküdar-Beykoz sahil yolu üzerinde bulunur. İnşasının 1856 senesinde bitirildiği kasır, Sultan Abdülmecit‘in isteği üzerine Nigoğos Balyan‘a yaptırılmıştır.
İlk zamanlarında Göksu Kyüzyılı ismiyle anılan bu yapı, padişahların Boğaziçi kıyısındaki tekne biniş noktalarından biridir. Yalnızca hünkarların mülkü sayılan ve sarayların haricinde inşa edilen, köşkten büyük olan bu yapılar kesintisiz kalınmayan, yalnızca padişahların dinlenmeleri için kullandıkları yapılardı. Günümüzde İstanbul ’daki Küçüksu Kyüzyılı‘nı dolaşarak, hem tarihi bir gezintiye çıkıp hem de boğaz havası alarak hoş zaman geçirebilirsiniz.

Küçüksu Kyüzyılı Hakkında Bilgi

Osmanlı Devleti‘nde Lale Devri ismiyle öğrenilen yarıyıl yeniçeri ayaklanmasıyla sona erdikten sonra, Kâğıthane‘de bulunan saray ya da köşk gibi yapılar devrilir. Sonrasında ise kısa bir müddet sonra her şey basmakalıpa döner. Böyle bir yarıyılda tahta çıkan I. MahmudKâğıthane ’yi yine canlandırmak yerine Boğaziçi kıyılarında dinlenmeyi ve eğlenmeyi yeğler.
 Küçüksu da padişahın Boğaz‘da en çok hoşlandığı yerlerden olur. Veziriazam Divitdâr Mehmed Emin Paşa bunun üzerine padişaha bu alanda bir kasır yapılmasını öneri eder ve kabul görür. Mühendis ve şehremini olan Yusuf Efendi bunun üzerine ahşaptan yaptığı köşkü 1752 senesinde tamamlar. Sultan Abdülmecit yarıyılında ise yapı padişah emriyle devrilir ve o köşkün yerine bugünkü kasır inşa ettirilir
. Mimarının Nigoğos Balyan Kalfa olduğu Küçüksu Kyüzyılı 1857 senesinde hizmete girer. Yapı, iki katlı ve yığma tekniği ile inşa edilir. Ananesel Türk konutu tasarı tipindeki yapıt, dinlenme ve av için kullanılan, bir biniş kasrı kalitesindedir. Devlete ait olan diğer yapıların aksine yüksek duvarlarla değil, dört güzergahta kapısı olan ve döküm tekniğiyle yapılmış kibar demir parmaklıklarla çevrelenir. Daha sonraları Sultan Abdülaziz‘in yarıyılında cephe süslemeleri elden geçirilen mimari yapıt,  muhtelif onarımlar görerek tarih süresince yaşa da, daha önceki saraydan kalan ve muhtelif işlevlerdeki ek yapılar günümüze ulaşamamıştır.

Küçüksu Kyüzyılı Kahvaltı

Padişahların hoşlanarak gittikleri bu Kyüzyıl günümüzde ziyaret edilebildiği gibi ayrıca Boğaz Manzarası eşliğinde neşeli kahvaltılar yapmanıza da imkân sağlıyor. Kyüzyılı dolaştıktan sonra alanın içindeki lokantaya oturarak hoş bir kahvaltı yapabilirsiniz. Daha geç saatlerde gitmeyi seçim ederseniz lokantada değişik yemek seçenekleri olduğunu da belirtmekte fayda var. Haftasonu daha kalabalık olduğundan istediğiniz masaya oturmak için erken gitmeniz gerekebilir. Alan doluysa kasra yakın olan diğer lokantaları da seçim edebilirsiniz.
Küçüksu Kyüzyılı Lokanta: Kyüzyılın bahçesindeki lokanta 09:00-02:00 saatleri arasında hizmet veriyor. Lokantada tek şahsiyet serpme kahvaltı tabağı 65 TL, yumurta çeşitleri 10 TL ile 22 TL arasında, tost çeşitleri 7,5 ile 10 TL arasında, hamburger 13 TL ’ye satılıyor. Pizza çeşitleri 17,5- 35 TL, Salata, makarna ve dürüm maliyetleri 20 TL ile 30 TL arasında değişiyor.
Adres: Anadolu Hisarı Semti, Küçüksu Sokağı, No 2 Küçüksu Kyüzyılı, Beykoz, İstanbul.
Telefon: 0216 332 03 21
Big Chefs: Göksu Semti, Küçüksu Cd. 4/A, Beykoz/İstanbul.
Telefon: 0216 308 93 28
Paul Riches Food & Coffee: Anadolu Hisarı Mh., Körfee cad, Beykoz/İstanbul
Telefon: 0530 945 78 12
*Saatler ve maliyetler Eylül 2019 tarihinde güncellenmiştir.

Küçüksu Kyüzyılı Giriş Fiyatı Ve Ziyaret Saatleri

Tam: 20 Türk Lirası
İndirimli: 10 Türk Lirası
Ziyaret Saatleri: 09:00-17-00 saatleri arasını dolaşabilirsiniz.
Kyüzyıl, pazar ve perşembe günleri ziyarete kapalı.
* Saatler ve maliyetler Aralık 2018 tarihinde güncellenmiştir.

Küçüksu Kyüzyılı Resim Çekimi

Küçüksu Kyüzyılı hem boğazdaki hoş konumu hem de estetik görüntüsüyle düğün ya da diğer özel günler için resim çekilen mekanlar arasında bulunuyor. Küçüksu Kyüzyılı düğün, nişan, sünnet gibi aktifliklerinizi organize edebileceğiniz bir yer. Hem düğününüzü hem de resim çekiminizi boğazın bu eşsiz hoşluğunda yapabilirsiniz. Resim çekim fiyatları ile alakalı bilgi alabileceğiniz numara ise: 0216 332 33 03

Küçüksu Kyüzyılı Erişim

Otomobil: Kyüzyıla kişisel taşıtınızla gidecek olursanız Anadolu Yakası sahil yolundan Göksu Semti ’ne erişebilirsiniz. Avrupa Yakası‘ndan giderek Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ’nü geçip, Anadolu Hisarı sapağından sahile geçerseniz Küçüksu Kyüzyılı karşınızda belirecektir.
Otobüs: Eminönü ’nden Kadıköy ’e geçerseniz Rıhtım Alanı ’ndan kalkan 15 F Beykoz-Kadıköy, Üsküdar ’dan sefer yapan 15 Beykoz-Üsküdar, 15 H Hekimbaşı-Üsküdar, 15 KÇ Karanlıkdere–Çavuşbaşı-Üsküdar, 15 M Kavacık-Üsküdar, 15 N Arkboyu-Üsküdar, 15 P Soğuksu-Üsküdar, 15 T Tokatköy-Üsküdar, 15 Y Yeni Mahalle-Üsküdar ve 15 ŞN Şenevler-Üsküdar hat numaralı otobüsleri kullanarak Küçüksu durağında indikten sonra takribî 200 metre yürürseniz erişim sağlayabilirsiniz.

Küçüksu Kyüzyılı İletişim

Adres: Anadolu Hisarı Üsküdar – Beykoz / İstanbul
Tel: 0216 332 33 03

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder