25 Mayıs 2020 Pazartesi

Aziz Sava Katedrali


Sırp Ortodoks kilisesinin kurucusu olan hükümdar oğlu Aziz Sava ’nın mukaddes itimatlarının Türkler tarafından yakıldığı düşünülen yere inşa edilen Sava Katedrali dünyanın en büyük Ortodoks kilisesi olarak öğrenilmektedir. Yalnız teknik anlamda bir katedral özelliği taşımasa da büyüklüğü sebebiyle öyle sayılmaktadır.

Kentin sembollerinden biri olan ve Sırp Ortodokslar için ehemmiyetli bir yere sahip olan bu kilise – tapınak cafcaflı mimarisiyle Helsinki Katedrali ’ne de benzetilmektedir. 
Dış görünüş itibari ile Ayasofya'yı anımsayan kilise, Belgrad'daki ortodoks dünyasının en şanlı dini mabedidir. Kentin en yoğun yeri olan Slavija Alanı ’na çok yakın. Katedrali Terazije Alanı‘ndan da rahatça görebilirsiniz. Üretimine 1935 senesinde başlanan kilisenin inşaatı bazı politik vakalar ve savaşlar sebebiyle bugün dahi bitirilememiştir. Aziz Sava Kilisesi'nin içerisinde hala onarım çalışmaları devam etmektedir.

Kilisenin bitirilebilmesi için içindeki mozaiklerin üretiminin bitmesi bekleniyor. Mozaiklerin Sırp Ortodoks Kilisesi'nin 800.kuruluş seneyi olan 2019'da bitirilmesi beklenmektedir.
Kentin en ehemmiyetli sembollerinden biri olan yapının Osmanlı paşalarından biri olan Sinan Paşa tarafından 1594'te yaktırıldığı dedikodular arasında. Kilisenin yıkıntılarının yakılmasından 300 sene sonra 1894'te onarım çalışmaları yavaş yavaş başlamış ancak iki dünya savaşı ve değişen dengeler kilisenin imal çalışmalarını zaman zaman durdurma boyuruna gelmiştir. Sırp-Bizans mimari stilinde inşa edilen Aziz Sava Kilise'si, 10 bin karakter kapasitesi ile Balkanlar'ın en büyük Ortodoks kilisesi ünvanına sahip olacak.

Adres: Svetosavski Square | Karadjordje's Park, Vracar, Belgrade 011, Sırbistan
Yakın Yerler: Nikola Tesla Müzesi, Kalenic Pijaca
Web Sitesi: http://www.hramsvetogsave.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder