25 Mayıs 2020 Pazartesi

San Marco Meydanı

1 view

san-marco-meydani2.jpg

Venedik dolaşılacak yerler listesinin en başında yer alan San Marco Alanı veya İtalyan ismiyle Piazza San Marco, Venedik ’in en şanlı alanıdır. Napolyon ‘Avrupa ’nın fotoğraf odası ’ olarak nitelendirmiş ve dünyanın en hoş meydanlarından biri olarak kabul edilmiştir. San Marco Bazilikası, Saat Kulesi, Correr Müzesi, Dükler Epilepsiyi ve Procuratie Vecchie gibi yapılar alanı çevreler.

San Marco Alanı'nın geçmişi 800'lü senelere kadar katlanmaktadır. Etraftaki binaların yavaş yavaş yapılmasıyla ortaya alan çıkmıştır ve burası alan kabul edilip yeni binalar da çevresinde şekillendirilmiştir. Özellikle 12. asırda zengin Venedik Doçu Sebastiano Ziani yarıyılında alan büyük başkalaşım göstermiştir. Günümüzde de görülen San Marco çalışanlarının ve memurların bürolarının bulunduğu binalar Orta Çağ'da daha farklıydı.

Image removed.

Efsanevi sanatçı Gentile Bellini'nin San Marco Alanı'nı çizdiği fotoğrafında bu farkı görmek olasıdır. İlerleyen zamanlarda astronomik bir saat yapmak emeliyle alana bir kule yapılmıştır. Torre dell'Orologio başka bir deyişle Saat Kulesi'nin saat mekanizması yalnızca kılavuz eşliğinde turlarla dolaşılabilmektedir. Ayrıca Campanile di San Marco başka bir deyişle Aziz Mark'ın Çan Kulesi de alanda, San Marco Bazilikası'nın önünde bulunur. 1902'de çöken hakikat kulenin benzersi 1912 senesinde tekerrür inşa edilmiştir ve kuleye giriş 8 Euro'dur.

Venedik ’in en pespaye noktalarından biri olan alanı bu sebeple su yükselmesi vakasının asıllaştığı Ekim-Mart aylarında su altında kaldığından ziyaret edemeyebilirsiniz.

Image removed.

Alanda turistlere hitap eden çok rakamda cafe ve alışveriş yerleri bulunur. Ayrıca kalabalığa alışmış güvercinleri unutmamak gerek. Alan her ne kadar turist akınına uğrasa da bazı Venedikliler alanda insandan çok güvercinin olduğunu iddia etmektedir.

Yazıcı Arkadaşı Versiyon

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder