28 Mayıs 2020 Perşembe

Voskresenia Khristova Kilisesi


“Atlamış Kanlar Kilisesi” olarak da adlandırılan Voskresenia Khristova Kilisesi, 1883-1907 seneleri arasında inşa edilmiştir. Rus Çarı III. Alexander yarıyılında inşaatına başlanmıştır ve II. Nikolay yarıyılında bitirilmiştir. III. Alexander, bu kiliseyi babası II. Alexander hatırasına yaptırmıştır. İnşaatı esnasında ekonomik nedenler ile çoğu kere aksamalar yaşanmıştır. Öyle ki, milletten bağış dahi alınmıştır.

Voskresenia Khristova Kilisesi, kentteki öbür Ortodoks kiliselerinden çok daha değişiktir. Yapılırken toplam maliyeti 3.6 milyon Ruble'ye mülk olması beklenirken, toplam maliyet 4.5 milyon ruble olmuştur. Kilise yapıldığında, yarıyılında Rus Devrimcileri ile olan çekişmeler, milliyetçilik ve yakınında da III. Alexandr ’ın suikast neticeyi öldürülmesi sebebiyle, kırmızıya boyanmıştır.

Hem iç hem de dış cephesinde kırmızı renk ağır basmaktadır. İçindeki mozaiklerde de, dini betimlemeler yer almıştır. Soğana eş çatısı ve öbür mimari özellikleri ile Kremlin'e benzemektedir. Duvarın yüksek kısımlarında ve tavanda, İncil'den sahneler, girift mozaikler ile betimlenmiştir. Kilise, takribî 7.500 metrekarelik alana dağılmıştır. Mozaiklerini ve tasarımlarını Viktor Vasnetsov Mikhail Nesterov ve Mikhail Vrubel beraber yapmıştır. Kilisenin baş mimarı ise Alfred Aleksandroviç Parland olmuştur.

Kilise, Griboedov Kanalı ’nın kıyısına inşa edilmiştir. Bu kilisede olan en ehemmiyetli vaka ise Rus Çarı II. Alexander'ın öldürülmesidir. Rus çarı, bu kilisenin yakınında suikast neticeyi öldürülmüştür. Bu sebeple, öldürüldüğü yere bir abide dikilmiştir.
Kilise, kanal kenarında olduğundan, esası hayli zayıflamıştır. Ayrıca, kanal ile temas eden yüzeyleri de eskimiştir. Bu sebeple, risk altındadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder